Vilka vitaminer och viktiga näringsämnen behöver du som kvinna få i dig? Det beror lite på vilken tid i livet du befinner dig, om du tränar mycket eller om du är gravid.

vitaminer näringSom kvinna kan du behöva andra vitaminer och mineraler än män, eller i alla fall i en annan koncentration – just för att våra kroppar är lite olika varandra. Kvinnor har menstruation och kan bli gravida, vilket i synnerhet ger ett annat behov av till exempel järn och folsyra. Vitae pro är ett kosttillskott med essentiella vitaminer och mineraler som tillsammans verkar för att bibehålla kroppens naturliga funktioner.

Vikten av vitaminer

I en artikel i Expressen Hälsoliv går det att läsa om hur viktigt det är med vitaminer och tillskott, det kan nämligen ge dig mer ork, bättre humör och hålla igång din förbränning. Brister kan i sin tur bidra till övervikt och bukfetma, göra dig trött och sjuk. Det viktigaste är att få i sig en näringsrik kost med mycket grönt – och att röra på sig.

En jätteviktig vitamin är B12. Den behövs för cellernas ämnesomsättning, bildandet av blodkroppar och för att ditt nervsystem ska fungera. Att ha B12-brist är vanligt, särskilt bland vegetarianer och veganer. Vitaminen hittar du i allt från fisk och kött, till skaldjur, ägg, mjölk och ost.

En viktig mineral för hälsan

En mineral som det skrivs om i MåBra är magnesium. Det är en av din kropps allra viktigaste mineraler och denna aktiverar din matsmältning, energiproduktion och metabolism av protein, fett och kolhydrater. Magnesium finns i baljväxter och bladgrönsaker, fullkornsprodukter, kött, fisk och skaldjur. Magnesium finns även i vatten, allra mest i hårt vatten, vilket vissa kommuner i Sverige har.

Är du eller håller du på att försöka bli gravid? Då är det jätteviktigt att du får i dig folsyra. Detta finns bland annat i baljväxter, gröna bladgrönsaker, kål, bär, fullkornsprodukter, havregryn, sockerärter, linser, kikärter, ruccola och leverpastej. På Livsmedelsverket går det att läsa om hur gravida kvinnor rekommenderas att ta folsyratillskott i dosen 400 mikrogram varje dag, fram till åtminstone tolfte graviditetsveckan. Det är också viktigt att äta mat rik på folsyra under hela graviditeten, just för fostrets utveckling och mammans blodbildning. Mer om det här.