Ibland är det helt enkelt inte lägligt att mensen kommer. Det bästa är att du faktiskt kan välja att skjuta upp din mens till efter det viktiga eventet. För att kunna göra det behöver du ha koll på din kropp och menscykel samt ta kontakt med en vårdgivare för att få tabletter utskrivna.

Det är inte helt angenämt att spela en viktig fotbollsmatch och samtidigt ha mens. Om du dessutom blöder mycket och har jobbig mensvärk kan du behöva i värsta fall behöva hoppa över matchen. Men det finns alternativ, att skjuta upp mens är idag möjligt med hjälp av tabletter.

Tillfällig tablettbehandling

För många är det en räddning att kunna göra en mensförskjutning eftersom mens orsakar stora problem för yngre tjejer och äldre kvinnor. När du vill skjuta upp din mens kan du ta ett syntetiskt gulkroppshormon. Hormonet gör att din menscykel förlängs. När du slutar ta hormonet sjunker mängden gulkroppshormon i din kropp vilket gör att mensen sedan kommer 2-3 dagar efter du slutat med tabletterna. Förutom att använda mensförskjutning vid behov kan du även lära dig träna efter din menscykel som andra idrottare.

Tabletterna går inte kombinera med en del preventivmedel

Rekommendationen är att inte skjuta om din mens mer än 14 dagar eftersom risken för genombrottsblödningar då ökar. Det finns inget direkt fast tidsintervall för hur ofta du kan välja att förskjuta din mens. Men om du önskar göra det mer regelbundet än vid få tillfällen finns det många andra metoder som är bättre exempelvis spiral. Tänk på att tablettbehandlingen inte går att kombinera med vissa preventivmedel. Du behöver även få tabletterna utskrivna av en läkare, det finns inga receptfria alternativ.

Mensförskjutning är inte farligt

Vem som helst kan välja att skjuta upp mensen. Men ofta krävs det att du har en regelbunden mens och att du har god koll på din egen menscykel för att du ska få gulkroppshormonet utskrivet. Det är inget farligt med att skjuta upp mensen. Du kan däremot få biverkningar i form av bröstspänningar, PMS-liknande symptom som humörsvängningar eller huvudvärk. Dessa biverkningar avtar när du slutar med tabletterna. För att veta om du kan få tabletterna utskrivna kan du fylla i ett hälsoformulär på nätet hos en vårdkontakt. Då får du direkt veta om behandlingen är lämplig för dig eller inte.