För den som tycker om att träna mycket och ofta är det alltid minst sagt frustrerande att bli såpass sjuk att de fysiska aktiviteterna måste upphöra. Många idrottsmän och -kvinnor försöker därför ofta bita ihop och kämpa sig igenom träningspassen i alla fall. I vissa fall går det faktiskt ganska bra att träna med lättare sjukdom, men i de allra flesta är det mycket bättre att ta det lugnt istället. Har du till exempel drabbats av ett virus ,så behöver kroppen alla sina krafter för att kämpa emot det. Dessutom kanske du riskerar att smitta andra.
Har du haft oturen att drabbas av bältros så är du inte ensam, även om det kan vara en klen tröst. Det här är en ganska vanlig, men också besvärlig, sjukdom som orsakas av samma herpesvirus som ger vattkoppor. Det vanligaste symptomet är att huden bryter ut i röda utslag och blåsor i en bält-formation, därav namnet, som kan göra mycket ont. Här kan du läsa mer om bältros och vad det innebär för din träning att drabbas.
En sjukdom med många namn
Eftersom det mest karaktäristiska med bältros är dess brännande och smärtsamma utslag, så kallas sjukdomen på många språk för saker som har med eld och gift att göra. På spanska kallar man den för ”den lilla ormen” och araber refererar till den som ”eldsbälte”, medan grannarna i Norge säger ”helveteseld”, vilket är det gamla ordet för sjukdomen även i Sverige. När fotbollsklubben Kristianstads tränare råkade ut för bältros beskrev hon så gigantiska smärtor att hon inte kunde fortsätta med sitt arbete. Andra vanliga tecken och symtom på bältros är:
- feber
- huvudvärk
- pirrande hud
- utmattning
- yrsel
Hur uppstår bältros?
Bältros orsakas av ett en person haft vattkoppor som barn och att viruset sedan legat latent och asymtomatiskt i många år. När det sedan bryter ut igen, ofta efter 50 års ålder, yttrar det sig som elaka utslag och blåsor som så småningom läker av sig själva. Även barn kan drabbas, men det är inte alls lika vanligt. Däremot finns det risk att drabbas om immunförsvaret är nedsatt, exempelvis på grund av annan sjukdom eller stress.
Om du har utslag och din hud kommer i kontakt med en annan person, så kan denne inte få bältros men däremot vattkoppor. Det är en mycket allvarlig sjukdom för vuxna personer, så därför bör du undvika direktkontakt eller att gå på gym medan utslagen är ”färska”. Dessutom kan det göra ont och svida om du svettas eller har tajta kläder på dig. Läkare brukar alltid avråda från träning under den värsta delen av sjukdomsförloppet då det kan leda till komplikationer.
När är det ok att träna igen?
I regel brukar det vara klokt att vänta tre dagar efter att sjukdomen är helt borta, det gäller allt från vanliga förkylningar till allvarligare problem som bältros. När du väl kör igång bör du ta det ganska lugnt och du får räkna med att det tar ungefär lika lång tid som du var sjuk att komma tillbaka helt. Bältros kan ta några månader, så ha tålamod och se under tiden till att äta bra, sova gott och fokusera på din allmänhälsa.