Allt fler väljer att idrotta mer eller mindre seriöst. Vissa för att de mår bra av det, andra för att de vill bli bäst i världen. För de som satsar mot eliten räcker det inte med att träna tillräckligt mycket. Du måste även ha huvudet med dig för att kunna prestera på både träning och tävling. Här kommer lite kort om vikten av olika sorters mental träning och mentala förberedelser inom idrott och hur du kan komma i bättre mental form.

En av de absolut viktigaste mentala aspekterna när det kommer till idrott är motivationen. Den som inte har motivationen kommer inte kunna prestera på träning och kommer med största sannolikhet inte vara redo att lägga ned det jobb som krävs, de dagar det känns lite extra tungt. Därför är det viktigt att veta varför du gör det du gör. Att till exempel ha ett mål att sikta mot kan vara oerhört viktigt för många idrottare. Många ägnar sig åt mentalträning för att visualisera just detta mål och låtsas på sina träningspass att de befinner sig i till exempel en VM-final eller på upploppsrakan på det Marathon de tänkt springa. Detta kan hjälpa oerhört mycket.

Prestera på tävling

Att kunna hantera sitt psyke på tävling är oerhört viktigt. Det är där du ska prestera och det är där du ska pressa dig hårdare än du kanske någonsin har gjort. Det är också där du upplever en nervositet som för vissa kan vara riktigt jobbig. Att kunna hantera denna nervositet är väldigt viktigt, annars är det lätt att den tar över och får dig att prestera sämre. För att kunna kontrollera nervositeten kan man till exempel ställa upp i ett antal mindre tävlingar där man får känna på känslan av att tävla, ta ut sig max och också får bygga upp rutiner kring själva tävlingstillfälle. Detta kommer att göra att du känner dig lugnare och tryggare när det väl är dags för tävling. Även här kan det vara en hjälp att visualisera tävlingen på träning.