Det är många som drömmer om att arbeta som sportjournalist. Tack vare internet kan du skapa din egen karriär som frilansande sportjournalist. Se till att du får rätt lön för dina uppdrag.

När du arbetar som frilansjournalist behöver du förstå skillnaden mellan bruttolön och nettolön så att du klarar dig på pengarna som kommer in på bankkontot. Att jobba som frilansare kan innebära ett visst administrativt arbete, du måste betala dina egna sociala avgifter och se till att pengarna verkligen kommer in till Skatteverket. Ett smart sätt att slippa administration och garanterat betala in skatten på rätt sätt är genom att vara egenanställd hos Cool Company. Då skickar du dina fakturor, din bruttolön, till dem och de betalar in alla sociala avgifter åt dig. Sedan betalar de ut nettolönen till dig. Du kan gå in på Cool Company och läsa mer om bruttolön och om att vara egenanställd.

Bruttolön

Bruttolön är den lön som du får innan skatt och sociala avgifter är betalda. När du är anställd behöver du aldrig tänka på brutto- och nettolön. Din arbetsgivare betalar in skatter och sociala avgifter åt dig. På ditt bankkonto kommer sedan nettolönen. Inget administrativt krångel eller besvär. Vill du däremot arbeta som frilansare måste du betala in bruttolönen och nettolönen själv. Betala din kommunalskatt och sociala avgifter på egen hand. Såtillvida att du inte blir egenanställd hos Cool Company som sköter allt åt dig. När du skickar en faktura till ett företag är det just bruttolönen som de sedan betalar till dig. Det finns många frilansare med enskild firma som tror att de får behålla alla pengarna som kommer in. Eller så missar de att betala in sociala avgifter eller skatt. Om du missar att betala in sociala avgifter kommer du att behöva göra det nästa år. Då kan du råka ut för en riktig skattesmäll då du plötsligt behöver ligga ute med jättemycket pengar.

Leva som frilansande sportjournalist

För att klara dig som frilansande sportjournalist bör du först och främst ha en journalistutbildning och naturligtvis älska sport. Du bör även själv har hållit på med en sport. Gärna vara ett namn inom sportvärlden. Eller så börjar du med att skapa en blogg eller YouTubekanal som får många följare. Det kan hjälpa dig att få frilansuppdrag. För att klara dig som frilansjournalist måste du ta betalt för dina uppdrag. Medellönen för en sportjournalist är 40 000 kronor i månaden. Det kan vara bra att ha i åtanke när du söker uppdrag. För att få uppdrag är det klokt att:

  • driva en blogg
  • ha en välgjord Youtubekanal
  • många följare på sociala medier

Det blir intressantare för både tv och stora sajter att samarbeta med en person som redan har många följare. Det kan också vara smart att du både är kunnig inom stora sporter som fotboll och ridsport, men också att kunna erbjuda tjänsten att åka till VM i curling eller en kampsport. Du vill naturligtvis få åka till fotbolls-VM i Qatar, men för att kunna leva som sportjournalist behöver du också resa runt i Sverige och intervjua atleter inom mindre sporter.