Att spela om pengar när det kommer till matchresultat har länge varit aktuellt och matchfixning är ett känt problem inom sporten. Att manipulera resultat är olagligt och det måste sättas ett stopp.

Många begår brott när det kommer till stora summor pengar och så länge det finns en marknad för det kommer brotten fortsätta pågå. Betting har slagit igenom stort sedan det börjades med online casinon och bekvämligheten för spelaren blir bättre och bättre. Sällan behövs det registreras ett konto utan identiteten bekräftas snabbt med Mobilt BankID. Betting kring sport är en av de största att spela med och matchfixning blir allt vanligare. Matchfixning innebär att spelare erbjuds pengar för att påverka resultatet på något sätt, oftast medvetet göra att det blir en förlust. 

Varför går spelarna med på detta? Oftast erbjuds de mycket pengar och för dem som erbjuder pengarna står det oftast ännu mer pengar på spel. Resultat som manipuleras gör att låga odds ger mera vinst om det otippade laget vinner. Om de betalar en spelare för att göra att laget går med förlust kan dem som satsat pengar vinna stora summor i andra bet eller vissa bettingsajter på internet. Det kan handla om hundratusentals kronor, ibland miljoner. 

Majoriteten av fallen där matchfixning har blivit upptäckt har varit när yngre personer har varit inblandade. Orsaken uttalas vara att yngre personen är, desto enklare är hen att övertala. Spekulationer råder därför kring om betting ska förbjudas på matcher där majoriteten är minderåriga. Det ska även införas nya lagar som ska skapa en stabilare spelmarknad och hindra flera typer av fusk.