Om du är en muslimsk tjej som spelar fotboll känner du säkert till att det kan finnas en del saker att tänka på. En del muslimska kvinnor väljer att täcka håret, andra inte och det utgår förstås helt från vad du som individ önskar och vill. Idag finns det många klädesplagg att välja mellan för den som är muslim och samtidigt vill känna sig bekväm vid utövning av damfotboll och andra sporter.

Hos HijabFactory kan du hitta en bekväm turban som passar dina behov som idrottare. Att ha håret i en turban medan du spelar damfotboll är en smart lösning då du kan täcka håret och få bort det ur ansiktet, samtidigt som turbanen är elastisk och passar bra till idrottsutövning. Säkerheten är viktigast och många sporter har olika regler för huvudbonader, så att det går att spela handboll, fotboll med mera på ett säkert sätt.

Spela fotboll som muslim

Att spela fotboll och samtidigt vara muslim går bra även som kvinna.

  • Björn Eriksson som är ordförande för Riksidrottsförbundet påpekar att de inte har några förbud mot slöjor och det enda som är viktigt är att tänka på säkerheten, exempelvis inom vissa kampsporter.
  • Tidigare har det funnits förbud inom basket att spela iförd huvudbonad men det förbudet har hävts.
  • Björn Eriksson anser att det är viktigt att vara inkluderande och även visa bilder i olika kanaler på idrottande barn och unga som bär slöja.

Kvinnliga muslimska fotbollsspelare

Koranen beskriver hur kvinnor inte bör visa behag mer än vad som ska vara anständigt synligt. De här raderna tolkas dock olika inom olika delar av islam. Muslimska kvinnor kan därför använda hijab, niqab eller välja att inte täcka håret. Zabibu Nduwimana som spelar i Umeå IK använder hijab under träning och match. Slöjan täcker hennes hår och axlar. Hon använder slöjor från flera olika märken men föredrar de hon köper i hemlandet med två lager. Slöjan ser hon som en naturlig del av utrustningen hon behöver som fotbollsspelare. Andra spelare använder sig av pannband och matchställ, medan hon som praktiserande muslim har slöja.

Fotboll tillåter huvudbonader som inte är farliga eller sticker ut. Slöjor bör vara svarta eller vara framställda i samma huvudfärg som spelarens matchtröja. Friidrottsförbundet nämner inget om några huvudbonader i sina regler, men generellt gäller att det som inte är förbjudet bör anses som tillåtet. Handboll tillåter också slöjor och har förtydligat i sina regler att slöjorna bör vara av elastiskt material för att få användas.

Ronja Andersson var tidigare fotbollspelare och valde då att konvertera till islam. Hon spelade utan slöja vilket visar på att slöjan är och bör vara ett personligt val för muslimska kvinnor. När hon berättade om sin konvertering resulterade det i en riksnyhet, där hon fick motta både hat och kärlek. Ronja Andersson hanterade det väl och fokuserade på sig själv under tiden samtidigt som hon stärktes av den positiva delen av uppmärksamheten. Hon ser att hennes val att gå ut med sin konvertering har hjälpt andra unga tjejer som befinner sig i samma situation. Idag spelar hon futsal och studerar, men har inte stängt dörren till fotbollen.