För dig som satsar på att bli en riktigt bra fotbollsspelare är det viktigt att du håller dig i toppform. Du ska vara både stark och uthållig och ha ett bra mentalt fokus för att bli en vinnare på fotbollsplanen. Formen kommer inte av sig själv utan kräver mycket träning och disciplin.

Som tur är finns det idag en hel del hjälpmedel för att bygga upp styrka och kondition som kan hjälpa dig fysiskt och mentalt. Med ett fitbit armband kan du hålla järnkoll på många saker som har med din inre och yttre hälsa att göra, till exempel:

  • Hur mycket du tränar
  • Kaloriförbränning
  • Din kosthållning
  • Sömnrutiner
  • Daglig aktivitetsnivå
  • Vikt

Skaffa en bra balans

Som fotbollsspelare befinner du dig antingen i ett återhämtningstillstånd eller i träning inför en fotbollscup. De olika perioderna är lika viktiga och det är därför A och O att du vet hur du ska träna. Lag som ligger i toppen tränar nästan varje dag och det har diskuterats en hel del om hur mycket som är tillräckligt och när det blir för mycket. Om kroppen inte får återhämta sig kommer den börja brytas ner, samtidigt som den kräver nya utmaningar för att kunna bli starkare. Enligt Centrum för Idrottsforskning är det till exempel vanligt med ledskador bland fotbollsspelare och i upp till fem dagar efter en match löper de extra stor risk att att drabbas av muskelskador.

Med en fitbit får du stor hjälp med att hålla ett bra träningsschema då alla dina aktiviteter registreras med automatik. Du ser hur länge du hållit på, hur ofta och vid vilka tider. Om du vill kan du också logga allt du äter och dricker, vilket kan vara perfekt för dig som håller igång mycket. För atleter av alla slag är det viktigt att få i sig tillräckligt med energi för att orka men också att hålla en hälsosam vikt. Du kan också se hur väl du sover och det är ytterligare en komponent som påverkar dina träningsresultat och din form.

Utmana dig själv

Med ett träningsarmband har du också möjlighet att sätta olika mål och utmana dig själv och andra. Du kan sätta en viss aktivitetsnivå för varje dag, till exempel 15 000 steg eller att du ska vara aktiv i minst en timme om dagen, och när du klarat av det får du ett litet surrande från fitbiten som ett grattis. Fitbit har också en hel community med andra människor som tränar, och du kan utmana vänner eller okända i olika aktiviteter. Som fotbollsspelare är du säkert redan tävlingsinriktad och därför passar det dig förmodligen mycket väl att ha med ett tävlingsinslag även i din vardagsträning.

Genom att jämföra dina rutiner vad gäller träning, kost och sömn kan du hela tiden sätta ribban lite högre. Det är ett avgörande inslag för alla som vill bli duktiga på en viss sport eller komma i allmänt bättre form. Tänk dock på att hålla målen realistiska och att du låter kroppen återhämta sig ordentligt mellan varven.