Går du i tankar om att resa utomlands för att se en match i damfotboll? I så fall är det tyvärr inte bara att boka flygbiljetter och ta med sig passet. Eftersom vi fortfarande har en pandemi i världen måste du även ha vissa reseintyg för att bli insläppt i olika länder.

Alla länder har sina egna regler och dessa ändras beroende på hur läget ser ut i världen. Därför är det viktigt att du alltid uppdaterar dig om de senaste inresereglerna innan du beger dig till flygplatsen. Du vill inte riskera att du blir nekad att följa med på planet när det väl är dags.

Om du är vaccinerad

Close,Up,Doctor,Holding,Syringe,And,Using,Cotton,Before,MakeOm du är vaccinerad med två sprutor av covidvaccinet räcker det normalt som reseintyg till de flesta länder. Det kallas i de flesta länder för ett vaccinpass. Detta kan du enkelt ladda ner online med hjälp av ditt BankID. Du kan ladda ner det hur många gånger som helst. Detta behöver du bara visa upp när du blir ombedd för att intyga att du inte bär på smittan. Så här laddar du ner ditt vaccinpass:

  • Vaccinera dig med båda sprutorna
  • Logga in på www.covidbevis.se med ditt BankID
  • Hämta vaccinpasset och ladda ner det. Det går även att skriva ut det i pappersform.

Om du inte är fullvaccinerad

Skulle du inte vara vaccinerad av en eller annan anledning måste du istället kunna visa upp ett negativt covidtest. Det finns i huvudsak två olika typer av tester som fungerar som ett reseintyg. Det ena är ett PCR-test och det andra är ett antigentest. Om du tar ett PCR-test får det normalt vara 72 timmar gammalt, om det är ett antigentest får det endast vara 48 timmar. Därför måste du dubbelkolla med de som utfärdar det om du verkligen hinner få det i tid. Du får alltid själv stå för kostnaden när du bokar ett test.

Om du inte är vaccinerad får du alltså räkna med att du behöver ett test både på hemresan och på ditresan. Det beror förstås på hur länge du ska vara borta och vilka regler som gäller för Sverige.