Damfotboll har de senaste åren vuxit fram som en mycket populär lagsport i Norden och många andra delar av världen. Tyvärr försvårar covid-19 möjligheterna att spela matcher mot andra länder. Lösningen är att utföra PCR-prov hos Carelab som erbjuder provsvar och intyg inom 4 timmar.

I dagens coronatider krävs åtgärder som munskydd och PCR prov för att spela lagsporter utan risk för smitta. Fotboll är en omåttligt populär sport i världen som spelas i nästan alla länder. På senare tid har organiserad damfotboll vuxit fram och blivit en vanlig lagsport bland kvinnor, framförallt i Västvärlden och Östasien. Förutom att vara en otroligt engagerande sport har damfotboll en stor nytta för hälsan och den övergripande konditionen.

Fotboll har många hälsofördelar som alla har nytta av:

  • Bränner fett och stärker musklerna.
  • Bygger flexibilitet och uthållighet.
  • Förbättrar hjärnans kognitiva förmågor.
  • Minskar stress och ångest.
  • Ökar muskelmassan och bentätheten.

I rådande coronatider är det bra att veta att regelbunden fysisk aktivitet kan minska risken för att få svår covid-19. Att inte främja lagsporter som damfotboll kan därför vara kontraproduktivt och i själva verket förvärra mängden svåra fall av covid-19.

Forskare rekommenderar insatser för att prioritera fysisk aktivitet och betonar att intensiteten har stor betydelse, det vill säga att ju intensivare träningen är desto mindre är risken att drabbas av svår covid-19. Närmare bestämt ger högintensiv träning upp till fyra gånger mindre benägenhet att dö av covid-19 än lågintensiv träning. Av denna anledning är det knappast en bra idé att sluta med damfotboll, snarare bör det uppmuntras och främjas i kombination med PCR-prov.

Främja damfotboll och utför PCR-prov på spelarna

Lösningen för att kunna spela damfotboll och ha matcher mot andra länder är att implementera säkerhetsåtgärder för att minska smittrisken. Vidare har forskningen sedan lång tid tillbaka visat att regelbunden fysisk aktivitet har massor av hälsofördelar. Bland annat hjälper det till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och benskörhet.

Den bästa åtgärden för att skydda fotbollsspelarna är att utföra PCR-prov och endast låta spelare med negativt testsvar spela. PCR står för Polymerase Chain Reaction (polymeraskedjereaktion) och är det mest exakta och tillförlitliga testet för covid-19. Testet är på molekylär nivå och har över 95 procent chans att upptäcka covid-19 hos de som har viruset. Ett tips är att utföra PCR-prov hos Carelab som erbjuder express-PCR med provsvar och intyg inom 4 timmar. Detta är perfekt innan du och fotbollslaget ska resa med flyg och spela mot andra länder. Dessutom skickar Carelab intyg alla dagar i veckan, inklusive helger och röda dagar. Det enda du behöver göra är att boka en tid i antingen Stockholm, Göteborg eller Malmö och välja hur snabbt du vill ha resultatet.

Åtgärder för att spela fotboll utan smittrisk

En bedömning av huruvida fotbollsspelare kan spela bör baseras på varje spelares individuella situation. Först och främst behöver spelaren visa ett negativt provsvar för covid-19. Vidare måste spelarens eventuella sjukdomar eller tillstånd bedömas. För spelare som har milda covid-19-symtom är det under medicinsk övervakning möjligt att spela igen efter fyra veckor.