Som fotbollsspelare ställs din kropp inför mycket press och det är inte ovanligt att fotbollspelare utsätts för förslitningsskador. Genom att träna smart kan du förebygga och undvika många av de här skadorna. Här får du våra allra bästa tips.

Knäna är en av de mest utsatta kroppsdelar hos en fotbollsspelare. Knäna är en känslig led och ett bra tips är att använda knä skydd så fort du får känningar. Det är däremot viktigt att ha förståelse för att det endast är en akut hjälp och du behöver arbeta förebyggande med knäsmärtan. Ignorans av knäledssmärta kan i längden leda till knäledsartros.

Bygg upp musklerna

Det är mycket viktiga att fotbollspelare tränar stryrketräning och bygger upp sina muskler. Däremot är det viktigt att lägga fokus på smart styrketräning, och att utföra övningar som hjälper kroppen att förbereda sig för det den utsätts för i en fotbollsmatch. Utför övningar som minskar risken för skador men också övningar som stärka hela kroppen. Det är viktigt med ett hållbart idrottande om du vill kunna fortsätta att spela fotboll under en längre tid.

Kondition för en fotbollsspelare är såklart väldigt viktigt. Men även styrketräning, alltså muskeluppbyggande träning är också i princip avgörande för att slippa förslitningsskador.

Glöm inte återhämtningen

Träningen är förstås oerhört viktig för en fotbollsspelare och ska du blir riktigt bra kommer du behöva lägga ner många timmar i veckan på träning. Men du får inte heller glömma återhämtningen, som är i princip lika viktig.

Träning är nedbrytande av kroppen, och det är under vila och återhämtningen den byggs upp igenom och blir bättre och starkare. En kropp som aldrig får återhämta till tillräckligt kommer inte klara av att reparera små skador som sker och kommer brytas ner mer och mer. Något som är en säkert väg för att till slut få förslitningsskador.

Känner du dig sjuk ska du aldrig träna. Att träna med feber eller en infektion i kroppen kan vara rent livsfarligt. Du ska aldrig heller pusha igenom smärta och fortsätta träna. Vila, och börja sedan bygga upp kroppen för att undvika att smärtan kommer tillbaka.

Träna aldrig när du har:

• feber
• ont i halsen
• en infektion i kroppen