Det är kul att spela fotboll men att få skador av det är inte lika kul. Fotbollsskador brukar främst uppstå på ben, knän och fötter och uppstår en skada så är det viktigt att du rehabiliterar dig innan du börjar träna igen. Med rätt rehabträning och hjälpmedel är du snart på benen igen.

Inom fotbollen finns det risk att du stöter på en del olika skador som kan kräva rehab produkter längre fram. I värsta fall kan du behöva operation, inte minst om du spelar på professionell nivå och kommer drabbas av svåra tacklingar och krockar.

Satsa på bra rehabprodukter till dina skador

Stöd och värme är viktigt när du fått en fotbollsskada såsom skador på hamstrings eller knät. Dels ska den skadade delen skyddas och dels behöver den värme för att läka bättre.

  • Fotbollstå eller turf toe – Gäller skadan fötterna som är värst drabbade inom fotboll så behöver du först och främst bra skor och inlägg. Fotbollstå är till exempel en skada som uppstår genom att fötterna sparkar på bollen och leden i stortån tar stryk. Då kan du i värsta fall behöva operation men för att rehabilitera foten krävs det bra fotinlägg och skydd för framfoten.
  • Knäskador –Har du fått en knäskada som också är vanligt förekommande inom fotbollen behöver du knäskydd. Knäna får utstå mycket under en match eller träning så se till att skaffa bra skydd utan att de inkräktar på din rörelseförmåga när du börjar kunna springa igen.
  • Nackskador – Nackskador är faktiskt ganska vanliga inom fotbollen då du nickar in bollen i mål eller till andra spelare. Ibland kan dock tacklingar och fel rörelse leda till att du får nackspärr eller en skada som tar lång tid att läka. Då behöver du halskrage och gärna en nackkudde när du sover om natten när du börjar bli bättre.

Så förebygger du fotbollsskador

Det är aldrig möjligt att helt motverka skador när du spelar fotboll. Du måste räkna med att du skadas åtminstone någon gång, i alla fall om du spelar på hög nivå. Dock finns det saker du kan göra för att förhindra skador på större nivå och du kan också kolla upp dig direkt om du märker att du får ont någonstans.

En bra uppvärmning är det viktigaste på daglig basis om du spelar fotboll ofta. Värmer du inte upp och sedan börjar göra plötsliga rörelser, så är risken större att du skadar dig. Det finns också en mängd olika träningsprogram som du kan göra utanför träningen och matcher, det vill säga öva knäna och benen på olika sätt så att du vänjer dem mot rörelserna i fotboll. Kika mer på Svenskfotboll.se så får du fler tips.

En annan sak du kan göra för att förebygga skador inom idrott är att regelbundet gå på massage. Massage hjälper till att mjuka upp kropp, mjukdelar och leder så att de blir mer elastiska. Det är just stelhet som gör att du får skador lättare och med massage sänker du trots allt den risken mera än om du inte gick på massage.