Olika typer av idrotter ställer olika slags krav på kläderna du har på dig. Kläderna på kroppen ska andas och hålla dig varm, samtidigt ska de såklart också klara av stora mängder svett utan att börja lukta. Viktigast av allt är dock vad du har på fötterna, där är kraven olika idrotter ställer dessutom väldigt specifika.

Att du klär dig i idrottskläder när du ska syssla med någon form av idrott har inte bara att göra med att du inte vill svettas i dina vanliga kläder. Idrottskläderna fyller förstås andra funktioner, utöver det. De som håller på med en kampsport som till exempel Karate klär sig i löst sittande kläder som andas för att kunna få full rörlighet. Fotbollsspelare har fotbollsskor för att inte halka omkring på gräsmattan. Den som löptränar gör det helst i löparskor i syfte att undvika skador.

Rätt skor är det viktigaste

Oavsett vilken idrott du ägnar dig åt är förmodligen rätt skor det absolut viktigaste. Som du har sett är det dock så att vad som är rätt skor beror på vilken typ av idrott du ägnar dig åt.

  • Innebandy, handboll och andra inomhussporter – I princip alla de stora inomhuslagsporterna präglas av snabba riktningsförändringar. Ofta måste du dessutom ändra riktning på grund av direktkontakt med spelare i motståndarlaget, vilket gör att oförutsägbarheten är stor. Skor för inomhussporter av det här slaget bör därför framför allt uppfylla två krav: de ska vara stabila och få fäste på underlaget. Exempelvis ett par bra innebandyskor greppar därför blanka hallgolv samtidigt som de ger stadga i sidled.
  • Löpning – När det gäller skor till löpning är bekvämligheten väldigt viktig. Här ska du välja skor med utgångspunkt i din skadehistorik. Om du har lätt för att drabbas av muskelskador är ett par mjuka och dämpade skor att föredra. Om du istället haft skelettskador bör du köpa skor med en sula som är hårdare eller tunnare.
  • Vandring – När det gäller vandrarskor är den viktigaste egenskapen att de ska vara lätta. vid långa sträckor kan även små skillnader i vikt göra stor skillnad på hur stor energi du har efter en lång dags vandring. Du bör också vara uppmärksam på att dina fötter sväller upp vid långa vandringar så köp skor som inte är för trånga.

Glöm inte den andra utrustningen!

I princip alla idrottskläder andas vilket har flera fördelar. Dels gör det så att du inte blir lika varm, dels förhindrar det också tillväxt av bakterier i din svett – konsekvensen av det blir att dina träningskläder luktar mindre. Träningskläder har tillverkats för att klara av tuffa tag. Här kan det dock vara värt att du lägger lite extra slantar på utrustningen. Det är rimligt att alltid vara skeptisk, särskilt när det handlar om märkesvaror. Men när det gäller träningskläder är det ofta inte bara märket du betalar för, du får också produkter som har bättre egenskaper. För den sakens skull behöver det inte vara jättedyrt, men att investera lite extra kan också fungera som motivation att fortsätta utöva en idrott som du mår bra av.