Har du märkt att det har börjat klia mellan tårna eller att dina fötter luktar illa när du tar av dig skorna och strumporna? Då har du med stor sannolikhet drabbats av fotsvamp, vilket är mycket vanligt bland fotbollsspelare och atleter i allmänhet. Det är inte för inte som det kallas ”athletes foot” på engelska.

De goda nyheterna är att du kan bli av med dina problem och att det dessutom finns mycket du kan göra för att förhindra att det händer igen. Med bra fotvårdsprodukter och krämer mot fotsvamp får du snart bukt på problemet. Läs vidare för att lära dig hur du kan undvika framtida problem.

Vad är fotsvamp och varför får man det?

Som en del av behandlingen är det viktigt att förstå hur du kan drabbas av en svampinfektion och vad du kan göra mot den. Fotsvamp är en liten svampinfektion som sätter sig i huden mellan tårna och som även kan sprida sig till naglarna, vilket då kallas för nagelsvamp. Båda tillstånden kan alltså uppstå samtidigt, vilket beror på att de uppkommer av samma orsaker. Svampen smittar från person till person och främjas särskilt i varma och fuktiga miljöer. För dig som är fotbollsspelare är det vanligt att drabbas i duschen efter träningen eller om du har på dig varma och svettiga skor och strumpor ofta och länge. Att byta skor och strumpor regelbundet och att hålla dem torra är därför A och O för att förhindra smitta, och att ha badtofflor på dig i duschen. Tänk också på att använda tofflorna hemma eftersom du kan råka dra med dig svampen från träningen.

Så behandlar du fotsvampen

Det finns flera behandlingsvägar mot fotsvamp men de allra vanligaste är:

  • bakteriedödande tvättmedel
  • regelbunden tvätt med tvål och vatten
  • noggrann torkning mellan tårna
  • puder för att hålla fötterna torra
  • skospray som dödar bakterier
  • krämer att smörja in fötterna med efter duschen
  • tvätt av strumpor på hög temperatur efter varje användningstillfälle

Allt det här är även effektivt mot nagelsvamp men då kan det också vara bra att skaffa särskilda medel som penslas på naglarna mellan varven. Genom att behandla båda svampinfektionerna samtidigt blir dina fötter fräscha och friska, och du kommer kunna spela på som vanligt.

Skaffa en bra fotvårdsrutin

Eftersom fotbollsspelare hela tiden springer, hoppar och går tar fötterna en hel del stryk i allmänhet. Som en del av dina förebyggande åtgärder mot fotsvamp kan det därför vara bra att ge lite extra uppmärksamhet åt att vårda dina fötter både på in- och utsidan. Kanske din klubb till och med kan fixa fotvårdsbehandlingar då och då? En grundlig pedikyr tar bort all smuts, ser till att inga naglar eller förhårdnader klämmer och skaver och en bra massage låter muskler, leder och senor slappna av. Ju friskare dina fötter är desto bättre kommer du kunna prestera på fotbollsplan och det inkluderar även skor som sitter väl. För dig som tränar ofta är det närmast ett obligatorium att ha minst två par som du kan byta mellan då det håller både fotsvampen och andra problem borta.