Coronapandemin har satt hela världen på ända. Mycket av det vi älskar, som att umgås med människor, trängas på klubbar och gå ut och äta på restaurang har fått stryka på foten. I sportvärlden ser det dock lite annorlunda ut. Utövare av exempelvis damfotboll kan fortfarande spela sina matcher i viss utsträckning, men inte utan en hel del säkerhetsåtgärder.

Medical,Healthcare,Technologist,Holding,Covid-19,Swab,Collection,Kit,,Wearing,WhiteEn av de främsta åtgärderna för att skydda sportutövare från att smitta varandra är att testa om de har en pågående infektion av covid-19. Det görs med hjälp av ett så kallat PCR test där förkortningen står för Polymerase Chain Reaction. Kan man uppvisa ett negativt sådant resultat kan man få ett reseintyg så att man kan åka utomlands och spela matcher.

När behövs ett reseintyg?

Empty,Airport,Terminal,Lounge,With,Airplane,On,Background.,3d,IllustrationOm du spelar fotboll och ska resa utomlands för att spela en match är det sannolikt att du behöver ett reseintyg. Det är emellertid svårt att säga exakt vilka länder som kommer att kräva ett reseintyg eftersom regler och rekommendationer ändras hela tiden. Olika länder kan också ha olika krav på hur ett godkänt reseintyg ska se ut. Det är därför viktigt att innan avresan noga undersöka hur reglerna ser ut för just det land du ska besöka.
Det är också viktigt att gå till en seriös aktör som till exempel DocLab när du ska få ditt reseintyg utfärdat. Det har nämligen visat sig att det finns aktörer som delar ut falska reseintyg åt sina klienter. Att resa med ett sådant intyg kan göra att du får svåra problem när du anländer till din destination. Här kan du läsa om hur du avgör om ett reseintyg är korrekt och inte falskt.

Konsekvenser för damfotbollen under corona

Corona har inneburit många konsekvenser för damfotbollen. Även om man fortfarande spelar matcher så kan mycket ställa till det. Det kan till exempel hända att en eller flera nyckelspelare blir smittade och inte kan delta i en viktigt match, något som kan innebära stora konsekvenser för laget. Det har också hänt att nästan hela lag blivit smittade och matcher fått lov att ställas in. Här kan du läsa om vad som hände när franska herrlandslaget i fotboll drabbades av viruset.
När någon i ett lag får viruset är det tyvärr också hög risk att flera i laget smittas eftersom viruset smittar som mest innan man blivit sjuk. Det är som bekant svårt att hålla avstånd under en fotbollsmatch. Dessutom svettas man och andas hårt vilket ger viruset bra förutsättningar att sprida sig. Det är på grund av det som många fotbollslag valt att ta CPR-tester på rutin med vissa tidsintervall. På så sätt hoppas man att kunna stoppa smittan.
En annan konsekvens är att man får spela många matcher utan åskådare eftersom smitta annars kan spridas effektivt. Det är naturligtvis en tråkig konsekvens av pandemin då en bra publik ger motivation och glädje till spelarna på planen.

Åtgärder för att skydda damfotbollen från smittspridning

  • Regelbunda CPR-test
  • Reseintyg
  • Inga åskådare